sâmbătă, 14 decembrie 2013

Se vor mari taxele si impozite locale din 2014?

Marire impozite si taxe locale 2014Ca la fiecare sfarsit de an, romanii sunt invadati cu vesti rele: taxe si impozite mai multe si mai mari.

Dupa ce in ultimele saptamani a aparut cate o taxa noua sau un impozit nou aproape zilnic, acum Guvernul ne arata ca se poate si mai rau dand  mana libera consiliilor locale la majorarea impozitelor si taxelor locale.


Pana in prezent primariile puteau majora sau reduce taxele si impozitele locale cu maxim 20% din valorile din Codul Fiscal. De micsorarea taxelor prin hotarare de consiliu inca nu am auzit in schimb maririle au fost mai dese. Insa, incepand cu 2014 Guvernul vrea sa scoata plafonul

de 20% pentru persoanele fizice, astfel ca primarii vor putea mari taxele si impozitele locale fara limita. Efectivul si-a motivat intentia prin faptul ca primariile vor putea introduce mai multe proiecte de dezvoltare a localitatiilor.

Este de asteptat si de vazut ce vor face consiliile locale in cazul unei astfel de situatii.  Vor mari darile catre stat sau le vor pastra la nivelul actual?


Dupa parerea mea aceste mariri nu vor aduce neaparat o crestere efectiva in veniturile bugetului local cat mai degraba vor face si mai multi datornici. Populatia este ingreunata aproape pana la maxim de aceste taxe si impozite pe care le au de platit, si nu doar de cele de la bugetul local.


Plafonul pentru persoanele juridice se vrea sa nu fie modificat si sa ramana la nivelul de 20%.


Aceste intentii ale guvernantilor sunt oarecum de neinteles. Primariile au acces mai usor catre fondurile europene pentru dezvoltare si nu e nevoie de cresterea impozitelor pentru ca sa fie bani pentru proiectele de dezvoltare a localitatiilor. De ce nu se indreapta primariile inspre acestea?


Astept parerile voastre cu privire la ceea ce ne asteapta din 2014. Ce parere aveti si ce credeti ca vor decide consiliile locale cu privire la impozitele si taxele locale? Pana la urma aceasta decizie tine de alesii fiecarei localitati in parte.