joi, 5 decembrie 2013

Calcul impozit pe cladiri pentru persoane fizice

impozit pe cladire  Din moment ce am prezentat aici care sunt impozitele si taxele locale as vrea sa le luam pe rand si sa le explic pe fiecare in parte. Primul, pe care il vom prezenta in acest articol este impozitul pe cladirile detinute in Romania de persoane fizice.

  Impozitul pe cladiri este reglementat prin Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal cu modificarile ulterioare. Aceste modificati le gasiti si direct in Codul Fiscal.


  Dupa cum stiti, orice persoana care are in proprietate o cladire situata in Romania datoreaza un impozit anual pentru aceasta cladire. Prin termenul de cladire se intelege casa

sau apartament. Aici intra chiar si anexele ce le aveti in curte, cum ar fi un garaj, grajd sau bucatarie de vara. De tinut minte: cladirile locuibile au valori impozabile mai mare decat anexele, deci impozit mai mare.
  Impozitul pe cladire, ca si cel pentru autovehicule sau teren se datoreaza bugetului local al unitatii administrativ-teritoriale unde e situata cladirea, si se plateste la primarie.
  Valoarea impozabila a cladirii, exprimata in lei, se determina prin inmultirea suprafetei construite desfasurate a acesteia, exprimata in metri patrati, cu valoarea impozabila corespunzatoare, exprimata in lei/mp, stabilita anual prin hotarare de consiliu local.
  Pentru determinarea suprafetei construite desfasurate, in cazul cladirilor care nu pot fi efectiv masurate pe conturul exterior, asupra suprafetei utile se aplica coeficientul de transformare de 1,20. 
 

Criterii luate in calcul la stabilirea impozitului pe cladiri:

  1. 1. Natura materialului din care sunt construiti peretii exteriori
    In cazul unei cladiri care are peretii exteriori din materiale diferite, pentru stabilirea valorii impozabile a cladirii se identifica materialul care are valoarea impozabila cea mai mare corespunzatoare tipului cladirii respective:
    • Cladire cu cadre din beton armat sau cu pereti exteriori din caramida arsa sau din orice materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic;
    • Cladire cu peretii exteriori din lemn, din piatra naturala, din caramida nearsa, din valatuci sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

  2. 2. Existenta utilitatilor
    Pentru determinarea valorii impozabile a cladirilor se au in vedere instalatiile cu care este dotata cladirea – cladirile dotate cumulativ cu instalatii de apa, de canalizare, electrice si de incalzire sunt impozitate diferentiat fata de cele la care lipseste una din aceste dotari (vezi coloana 2 sau 3 din tabel).
    • Instalatie de apa – alimentare cu apa:
      • prin conducte – retele publice;
      • direct – surse naturale – put, fantana sau izvor – sistem propriu.
    • Instalatie de canalizare – dotata cu conducte prin care apele menajere sunt evacuate in reteaua publica;
    • Instalatie electrica – dotata cu cablaje interioare racordate la:
      • reteaua publica;
      • la o sursa de energie electrica – grup electrogen, microcentrala, instalatii eoliene sau microhidrocentrala.
    • Instalatie de incalzire - daca se face prin intermediul agentului termic abur sau apa calda de la :
      • centrale electrice, centrale termice de cartier, termoficare locala sau centrale termice proprii;
      • il transmit in sistemul de distributie in interiorul cladirii, constituit din conducte si radiatoare – calorifere, indiferent de combustibilul folosit – gaze, combustibil lichid, combustibil solid, precum si prin intermediul sobelor încalzite cu gaze/ convectoare.

  3. 3. Anul constructiei
    Valoarea impozabila se reduce in functie de anul terminarii cladirii, dupa cum urmeaza:
    • cu 20% pentru cladirea care are o vechime de peste 50 de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinta;
    • cu 10% pentru cladirea care are o vechime cuprinsa intre 30 – 50 de ani inclusiv la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinta.
    In cazul unei cladiri la care au fost executate lucrari de reconstruire, consolidare, modernizare, modificare sau extindere, din punct de vedere fiscal anul terminarii se actualizeaza, astfel ca acesta se considera ca fiind cel in care au fost terminate aceste ultime lucrari .
  4. 4. Suprafata cladirii
    In cazul cladirii utilizate ca locuinta, a carei suprafata construita desfasurata depaseste 150 de metri patrati, valoarea impozabila a acesteia se majoreaza cu cate 5% pentru fiecare 50 mp sau fractiune din acestia;
    In cazul cladirii utilizate ca locuinta, a carei suprafata construita desfasurata depaseste 150 mp, pentru care exista act de dezmembrare si un singur proprietar, impozitul se va calcula la intreaga suprafata a cladirii luata ca intreg.
  5. 5. Rangul localitatii si zona de amplasare a imobilului
    Valoarea impozabila a cladirii se ajusteaza in functie de rangul localitatii si zona in care este amplasata cladirea, prin inmultirea acesteia cu coeficientul de corectie corespunzator, prevazut in urmatorul tabel:
  6. Zona în cadrul
    localităţii
    Rangul localităţii

       0 
       I 
      II 
      III
      IV 
       V 
    A
     2,60
     2,50
     2,40
     2,30
     1,10
     1,05
    B
     2,50
     2,40
     2,30
     2,20
     1,05
     1,00
    C
     2,40
     2,30
     2,20
     2,10
     1,00
     0,95
    D
     2,30
     2,20
     2,10
     2,00
     0,95
     0,90
Zonele A, B, C si D din intravilan sunt stabilite conform Hotararii Consiliului Local.
Ierarhizarea funcţională a localităţilor urbane şi rurale, potrivit prevederilor Legii nr. 351/2001, este următoarea:
   a) rangul 0 - Capitala României, municipiu de importanţă europeană;
   b) rangul I - municipii de importanţă naţională, cu influenţă potenţială la nivel european;
  c) rangul II - municipii de importanţă interjudeţeană, judeţeană sau cu rol de echilibru în reţeaua de localităţi;
   d) rangul III - oraşe;
   e) rangul IV - sate reşedinţă de comune;
   f) rangul V - sate componente ale comunelor şi sate aparţinând municipiilor şi oraşelor.
Pentru cladirile structurate in blocuri cu mai mult de 3 niveluri si 8 apartamente, coeficientii de corectie mentionati la punctul 1 vor fi diminuati cu 0.10. 

Majorarea impozitului datorat de persoane fizice ce detin mai multe cladiri:

Persoanele fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri datoreaza un impozit pe cladiri, majorat dupa cum urmeaza:
  • cu 65% pentru prima cladire, in afara celei de la adresa de domiciliu;
  • cu 150% pentru a doua cladire, in afara celei de la adresa de domiciliu;
  • cu 300% pentru a treia cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.
Nu intra sub incidenta acestui alineat persoanele fizice care detin in proprietate cladiri dobandite prin succesiune legala.
In cazul detinerii a doua sau mai multe cladiri in afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determina in functie de ordinea in care proprietatile au fost dobandite, asa cum rezulta din documentele ce atesta calitatea de proprietar.

Plata impozitului:

Impozitul / taxa pe cladiri se plateste anual, in doua rate egale, pana la datele de 31 martie si 30 septembrie inclusiv.
Impozitul anual pe cladiri, datorat aceluiasi buget local de catre contribuabili, persoane fizice sau juridice, de pana la 50 lei inclusiv, se plateste integral pana la primul termen de plata. In cazul in care contribuabilul detine in proprietate mai multe cladiri amplasate pe raza aceleiasi unitati administrativ - teritoriale, suma de 50 lei se refera la impozitul pe cladiri cumulat.
Pentru plata cu anticipatie a tuturor obligatiilor catre bugetul local pana la data de 31 martie inclusiv, a anului respectiv, se acorda o bonificatie de 10% la impozitul pe cladiri.

Cam atat despre impozitul pe cladiri pentru persoanele fizice. Sper sa nu fi omis nimic important. Mai sunt multe de spus despre calcul si multe exceptii sau situatii exceptionale dar acelea le vom dezbate cu alte ocazii.