marți, 10 decembrie 2013

Majorarile de intarziere (penalitati) pentru impozitele si taxele locale.

Majorari intarziere impozite si taxe locale penalitatiMajorarile de intarziere pentru impozitele si taxele locale datorate bugetului local.

Incepand cu jumatatea anului 2010 modul de calcul si denumirea acestora s-a modificat. Impozitele si taxele locale platite cu intarziere aduc dupa ele majorari de intarziere (dobanzi). Conform OUG 39/2010 acestea se calculeaza lunar si sunt in cuantum de 2%.
Mai exact, in articolul 124^1 aliniatul 2 spune : "Nivelul majorarii de intarziere este de 2% din cuantumul obligatiilor fiscale principale neachitate in termen, calculata pentru fiecare luna sau fractiune de luna, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv. " 

Aceasta ce inseamna? Stim ca pentru veniturile principale, cum sunt impozitele pe cladiri, terenuri si autovehicule avem 2 rate, prima pana in 31 martie iar a doua pana in 30 septembrie, asta inseamna ca dupa aceste doua date scadente pentru sumele neachitate in termen se calculeaza majorari de intarziere. 

Incepand cu prima zi a lunii aprilie majorarile de intarziere se calculeaza si raman aceleasi pentru toata luna. In luna mai, daca nu s-au stins creantele se mai adauga 2% din suma scadenta. Daca pana in 2010 se calculau zilnic acum acestea se calculeaza doar o singura data pe luna incepand cu prima zi.

Nu se datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere pentru sumele datorate cu titlu de amenzi de orice fel, obligaţii fiscale accesorii stabilite potrivit legii, cheltuieli de executare silită, cheltuieli judiciare, sumele confiscate, precum şi sumele reprezentând echivalentul în lei al bunurilor şi sumelor confiscate care nu sunt găsite la locul faptei.

Dobânzile şi penalităţile de întârziere se fac venit la bugetul căruia îi aparţine creanţa principală.