joi, 5 februarie 2015

Taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi a autorizaţiilor


Certificate, autorizatii constructiiTaxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi a autorizaţiilor este reglementata prin codul fiscal si stabilita in limitele legi prin Hotarare de consiliu local, despre care am vorbit in acest articol conform Codului fiscal, art. 267 alin.1.


Aceaste taxe se achita anticipat eliberarii lor. 

     Trebuie sa stiti de la inceput ca taxa pentru certificatul fiscal in mediul urban este mai mare decat in mediu rural si fac venit bugetului local, chiar daca certificatul este eliberat de consiliul judetean.
     Nivelul taxei pentru eliberarea certificatului de urbanism in mediul urban se stabileste in limitele urmatoare: 
Taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism în mediul urban
- lei -
Suprafaţa pentru care se obţine certificatul de urbanism

a) până la 150 m2 inclusiv
4 - 5
b) între 151 şi 250 m2 inclusiv
5 - 6
c) între 251 şi 500 m2 inclusiv
6 - 8
d) între 501 şi 750 m2 inclusiv
8 - 10
e) între 751 şi 1.000 m2 inclusiv
10 - 12
f) peste 1.000 m2
12 + 0,01 lei/m2 pentru fiecare m2 care depăşeşte 1.000 m2
      Taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism pentru o zonă rurală este egală cu
50% din taxa stabilită conform tabelului de mai sus. Consiliile locale stabilesc taxele direct reduse cu 50%.

     În cazul în care prin cerere se indică numai adresa, potrivit nomenclaturii stradale, suprafaţa de teren la care se raportează calculul taxei este suprafaţa întregii parcele, iar în cazul în care printr-un plan topografic sau de situaţie solicitantul individualizează o anumită suprafaţă din parcelă, taxa se aplică doar la aceasta.

Taxa pentru eliberarea unei autorizaţii de construire

 

     Taxa pentru eliberarea unei autorizaţii de construire pentru o clădire care urmează a fi folosită ca locuinţă sau anexă la locuinţă este egală cu 0,5% din valoarea autorizată a lucrărilor de construcţii.  Calculul acestei taxe se face de către structurile de specialitate. Prin anexa la locuinta se intelege: grajdurile, pătulele, magaziile, hambarele pentru cereale, şurele, fânăriile, remizele, şoproanele, garajele, precum şi altele asemenea.

Taxa pentru eliberarea autorizaţiei de foraje sau excavări

 

     Taxa pentru eliberarea autorizaţiei de foraje sau excavări necesară studiilor geotehnice, ridicărilor topografice, exploatărilor de carieră, balastierelor, sondelor de gaze şi petrol, precum şi altor exploatări se calculează înmulţind numărul de metri pătraţi de teren afectat de foraj sau de excavaţie cu o valoare stabilită de consiliul local de până la 8 lei.  
     Autorizaţia de foraje şi excavări, model stabilit potrivit pct. 256, se eliberează de către primarii în a căror rază de competenţă teritorială se realizează oricare dintre operaţiunile: studii geotehnice, ridicări topografice, exploatări de carieră, balastiere, sonde de gaze şi petrol, precum şi oricare alte exploatări, la cererea scrisă a beneficiarului acesteia.
     Taxa pentru eliberarea autorizaţiei prevăzute la alin. (1) se plăteşte anticipat şi se calculează pentru fiecare metru pătrat sau fracţiune de metru pătrat. Mai multe detalii despre acestea se pot afla din codul fiscal sau din normele metodologice.  

Taxa autorizaţie şantier

 

     Taxa pentru eliberarea autorizaţiei necesare pentru lucrările de organizare de şantier în vederea realizării unei construcţii, care nu sunt incluse în altă autorizaţie de construire, este egală cu 3% din valoarea autorizată a lucrărilor de organizare de şantier. În cazurile în care lucrările specifice organizării de şantier nu au fost autorizate o dată cu lucrările pentru investiţia de bază, taxa pentru eliberarea autorizaţiei de construire este de 3% şi se aplică la cheltuielile cu organizarea de şantier.

Taxa autorizatie tabere, campinguri, casute si rulote

 

     Taxa pentru eliberarea autorizaţiei de amenajare de tabere de corturi, căsuţe sau rulote ori campinguri este egală cu 2% din valoarea autorizată a lucrărilor de construcţie. 

 Taxa autorizatie alte constructii


      Taxa pentru eliberarea autorizaţiei de construire pentru orice altă construcţie decât cele prevăzute în alt alineat al prezentului articol este egală cu 1% din valoarea autorizată a lucrărilor de construcţie, inclusiv instalaţiile aferente.  

 Taxa autorizatie demolată

 

     Taxa pentru eliberarea autorizaţiei de desfiinţare, totală sau parţială, a unei construcţii este egală cu 0,1% din valoarea impozabilă a construcţiei, stabilită pentru determinarea impozitului pe clădiri. În cazul desfiinţării parţiale a unei construcţii, taxa pentru eliberarea autorizaţiei se modifică astfel încât să reflecte porţiunea din construcţie care urmează a fi demolată.  

 Taxa prelungire certificat si autorizatie


     Taxa pentru prelungirea unui certificat de urbanism sau a unei autorizaţii de construire este egală cu 30% din cuantumul taxei pentru eliberarea certificatului sau a autorizaţiei iniţiale. 

 Taxa autorizatie racordare, bransamente, canalizare


     Taxa pentru eliberarea unei autorizaţii privind lucrările de racorduri şi branşamente la reţele publice de apă, canalizare, gaze, termice, energie electrică, telefonie şi televiziune prin cablu se stabileşte de consiliul local şi este de până la 13 lei pentru fiecare racord.  
     Această autorizaţie nu este de natura autorizaţiei de construire şi nici nu o înlocuieşte pe aceasta în situaţia în care este necesară emiterea autorizaţiei de construire.
     Autorizaţia se emite numai de către primari, în funcţie de raza de competenţă. 
     Furnizorii serviciilor nu pot efectua lucrările de racorduri sau branşamente decât după obţinerea autorizaţiei.
     Autorizaţia privind lucrările de racorduri şi branşament la reţelele publice de apă, canalizare, gaze, termice, energie electrică, telefonie şi televiziune prin cablu se eliberează la cererea scrisă a furnizorilor de servicii

 Taxa avizare certificat urbanism


     Taxa pentru avizarea certificatului de urbanism de către comisia de urbanism şi amenajarea teritoriului, de către primari sau de structurile de specialitate din cadrul consiliului judeţean se stabileşte de consiliul local în sumă de până la 15 lei.  
 

 Taxa certificat nomenclatura stradala


      Taxa pentru eliberarea certificatului de nomenclatură stradală şi adresă se stabileşte de către consiliile locale în sumă de până la 9 lei. 
 
     Conform alin. 14 din art.267 pentru taxele stabilite pe baza valorii autorizate a lucrărilor de construcţie, se aplică următoarele reguli:
   a) taxa datorată se stabileşte pe baza valorii lucrărilor de construcţie declarate de persoana care solicită avizul şi se plăteşte înainte de emiterea avizului;
   b) în termen de 15 zile de la data finalizării lucrărilor de construcţie, dar nu mai târziu de 15 zile de la data la care expiră autorizaţia respectivă, persoana care a obţinut autorizaţia trebuie să depună o declaraţie privind valoarea lucrărilor de construcţie la compartimentul de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale;
   c) până în cea de-a 15-a zi inclusiv, de la data la care se depune situaţia finală privind valoarea lucrărilor de construcţii, compartimentul de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale are obligaţia de a stabili taxa datorată pe baza valorii reale a lucrărilor de construcţie;
   d) până în cea de-a 15-a zi inclusiv, de la data la care compartimentul de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale a emis valoarea stabilită pentru taxă, trebuie plătită orice sumă suplimentară datorată de către persoana care a primit autorizaţia sau orice sumă care trebuie rambursată de autoritatea administraţiei publice locale.
   
     Acestea sunt doar o parte din taxele speciale pe care o primarie trebuie sa le stabileasca. Pentru mai multe informatii si detalii scrieti-mi sau lasati un comentariu si voi incerca, in limita a ceea ce cunosc sa va ajut.